Column: Mannetjesmaker in de schaduw
Auteur
Cor Siertol

Het kan verkeren. Zo sta je akelig dicht bij de degradatiestreep en zo sta je in het linkerrijtje. Ook de thuisnederlaag tegen FC Groningen kon niet verhullen dat trainer Adrie Koster de boel aardig aan de praat gekregen. In zijn schaduw speelt assistent-trainer Gery Vink een belangrijke rol. Bescheiden naar buiten toe, maar zeer aanwezig op het trainingsveld. 

Duidelijkheid en eerlijkheid. Ziehier het handelsmerk van Gery Vink. Hij zegt waar het op staat. Goed is goed en slecht is slecht. In VI noemde Vink zichzelf ooit een extreme trainer die het uiterste uit zijn spelers haalt. Scherp trainen, nooit verzaken. Met die aanpak weet hij spelers te raken. Dat deed hij al in de jeugdopleiding van Ajax. Elf jaar lang gaf hij iedere dag zijn ziel en zaligheid tijdens het werken met de grootste talenten op De Toekomst. Ricardo Kishna en Kasper Dolberg stoomde hij klaar voor het eerste elftal. Ook werkte hij met groeibriljanten als Abdelhak Nouri en Ryan Gravenberch. Nouri was destijds vol lof over zijn leermeester: 'Meneer Vink weet hoe je van jongens echte mannen moet maken.'

Vink was uiteindelijk de langst dienende trainer bij de Amsterdamse kweekvijver. Adrie Koster kende hem nog uit hun gezamenlijke tijd bij Ajax en haalde hem naar Tilburg. De rustige Zeeuw en de fanatieke Betuwenaar vullen elkaar goed aan. In de anonimiteit naast Koster zag Vink hoe Willem II binnen anderhalve minuut de wedstrijd tegen FC Groningen uit handen gaf. Slordig en onnodig. Dat moet en kan beter. Reken maar dat Vink de zweep erover legt op het trainingsveld. Constant hamerend op de details die ook in de uitwedstrijd tegen VVV Venlo weer beslissend kunnen zijn. Scherp trainen, nooit verzaken. Laat Gery op de achtergrond maar lekker schuiven.   

 

Afbeelding
Vink

Bericht delen