Column: Linkspoot
Auteur
Ross

Vorige week kondigde Willem II het vertrek van algemeen directeur Berry van Gool aan. Na zich vijfenhalf jaar met hart en ziel te hebben ingezet voor zijn club, zal hij het Koning Willem II stadion voortaan weer als supporter bezoeken. 

 

In het boek ‘Willem II, 40 jaar Betaald Voetbal, deel 2’ van Kees Kolen en Wilber Hack, zijn twee elftalfoto’s opgenomen voor het seizoen 1990 – 1991. Op de eerste zien we Adrie Koster als hoofdtrainer en Piet de Visser als technisch directeur pronken met hun ijzersterke selectie met onder andere Martin van Geel, John Feskens, Edwin Godee, Mohammed Sylla en Earnest Stewart. Een aantal spelers ontbreken echter op die selectiefoto. Dáárom moeten de auteurs hebben besloten om tevens een foto van het tweede op te nemen in hun boek. Terecht, want in dát team speelden jongens die ook naam zouden maken. Op pagina 91 staan onder andere jonkies als Dave Smits, Louis Laros en Jean-Paul van Gastel. En, gehurkt op de eerste rij, tweede van rechts… een piepjonge Berry van Gool! Vol zelfvertrouwen kijkt hij in de camera, klaar voor de stap naar het betaald voetbal. 

Het zou allemaal anders lopen. Clubarchivaris Harrie Verhoeven deed destijds namens de Willem II-redactie verslag van de wedstrijden van het tweede elftal. Hij kan zich Berry nog herinneren als ‘een linksbuiten die het vuile werk niet schuwde’. Vooral Berry’s loopje is Harrie bijgebleven. ‘Met zijn o-benen deed hij in de verte een beetje denken aan Willem van Hanegem of Jan Wouters’, aldus Harrie. ‘Hij was geen sierlijke voetballer maar wel eentje die altijd in het belang van het team speelde. Stevig gebouwd, nooit te lui om mee te verdedigen.’ Van een debuut in het eerste kwam het uiteindelijk niet. Berry rondde zijn opleiding fiscale economie af aan de KUB en verruilde zijn voetbalkloffie voor een krijtstrepen maatpak. Via PwC kwam hij bij Van Lanschot Bankiers terecht, waar hij kantoordirecteur werd. Tot hij in 2013 alsnog de stap maakte naar het betaald voetbal. Maar dan als algemeen directeur bij zijn oude voetballiefde. 

In die hoedanigheid wist de linkspoot van weleer zich in de doldwaze voetbalwereld wél structureel in de hoofdmacht te handhaven. Net als eerder op het veld bleef het teambelang ook in zijn directiekamer voorop staan. Zijn grootste verdienste is dat hij Willem II, bij zijn komst nog een eerste divisionist met een negatief eigen vermogen, achterlaat als eredivisieclub met aansprekende zwarte cijfers. Berry van Gool, kind van de club, verdient zondag een mooi afscheid. Voor hem geen beter cadeau dan dat we onze Tricolores naar een klinkende overwinning tegen NAC schreeuwen. Berry, bedankt! Hup Willem II, stoere kerels!  

Bericht delen