Column: Kuipkoorts

Column: Kuipkoorts

Sinds de spectaculaire bekerwinst op AZ gaat er geen dag voorbij zonder dat ik even aan De Kuip denk. Op 5 mei is het zover. Maar voordat we naar Rotterdam gaan voor de bekerfinale tegen Ajax, wacht zaterdag een opwarmertje. In de competitie kan er tegen Feyenoord alvast sfeer worden geproefd.   

Ruim een jaar geleden verloren we er nog. Met een gevoelstemperatuur van min twintig graden ging Willem II met 3-0 onderuit in de halve finale voor de beker. Op zondag 5 mei zal er ongetwijfeld een aangenaam lentezonnetje schijnen. Toegegeven, we hebben niet al te vaak gewonnen aan de Maas. Maar áls Willem II er resultaat boekte, dan was het meteen om in te lijsten.

Zo speelden de Tricolores op 15 oktober 1963 voor de Europa Cup II in De Kuip tegen het Manchester United van de legendarische coach Matt Busby. Na een seizoen eerder als bekerwinnaar te zijn gedegradeerd, sleepte de Tilburgse eerste divisionist er tegen onder andere Bobby Charlton en Denis Law een knap 1-1 gelijkspel uit. Meer dan een kwart eeuw later, op 15 februari 1989, was ik er zelf bij toen Guus van de Borgt Feyenoord met twee doelpunten uitschakelde voor de beker: 0-2. Een prestatie waar ik de Bredanaar nog altijd dankbaar voor ben. Minstens een week lang liep ik op een rood-wit-blauwe wolk door Kralingen, waar ik destijds als jonge Rotterdamse student woonde. En op 13 september 2014 stonden doelpunten van Frank van der Struijk en Samuel Armenteros aan de basis van een 1-2 overwinning op Feyenoord. De Zweedse Cubaan vierde zijn eerste doelpunt in Tilburgse dienst met een prachtige sliding.

‘Wij gaan naar de Kuip’, zongen de Willem II-supporters het afgelopen weekend nog in het stadion. Noem het Kuipkoorts. De loting heeft bepaald dat de Tilburgers de finale in het vertrouwde rood-wit-blauw mogen spelen. De sleutel van de thuiskleedkamer zal voor Adrie Koster en zijn mannen klaar liggen. Feyenoord-huurling Renato Tapia kan hen uitleggen hoe de jacuzzi werkt. Met dát vooruitzicht zullen onze Willem II’ers zich, als die spelerstunnel zaterdag langzaam omhoog gaat, al een beetje thuis voelen. Een puntje of drie tegen Feyenoord zou een mooie generale zijn. Het is bijna lente. 
 
Ross

awda2

Laatste nieuws