Column: Klaar met die Frenkie-finale
Auteur
Cor Siertol

De winter is nog niet voorbij, maar het jeukwoord van het jaar is al bekend. De bekerfinale van dit seizoen is omgedoopt tot de Frenkie-finale. Wablief? De Frenkie-finale dus. Alsof er niet meer is tussen hemel en aarde dan Frenkie de Jong. Toegegeven: Frenkie kan erg goed voetballen. Zinsbegoochelend goed zelfs. Als voorproefje op alle Clásicos die komen gaan, speelde het circus Frenkie de Jong recordkampioen Real Madrid compleet aan flarden. Al deden Dusan Tadic, Hakim Ziyech, Matthijs de Ligt en al die anderen het ook best aardig. 

Frenkie-finale. Op 5 mei maken Willem II en Ajax in de eindstrijd uit wie zich KNVB-bekerwinnaar 2019 mag noemen. De oude club van Frenkie de Jong tegen zijn huidige dus. Een leuke bijkomstigheid, vooral voor Frenkie zelf, maar het voert wat ver om daarom de bekerfinale maar helemaal aan hem op te hangen. Zelfs voor een man van 75 miljoen is dat iets te veel eer. 

Met die hele Frenkie-finale ben ik wel een beetje klaar. Op Bevrijdingsdag spelen we ónze finale. Niet de finale van Frenkie, maar die van Freek, Jordens en Daniel. Van penaltykiller Timon. Van Pol, Renato en alle andere spelers. Van Adrie, Gery en de rest van de staf. Van Henry van Amelsfort natuurlijk. Van Ilse van het spelershome en van de sponsors. Van Kingo, De Kruikenzeiker en de kaartentrekker op Ere Noord. Van die knakker die altijd voordringt bij de muntjesautomaat. Het is de eerste finale van vlogger Robbie en de vierde(!) van clubman Peter Année. Toch ook een beetje de finale van Fran Sol en Berry van Gool. Van de stewards, de ballenjongens en de drankverkopers, de fanshopmedewerkers en al die andere vrijwilligers die dag en nacht voor ons cluppie klaar staan. En natuurlijk van de gangmakers op de KingSide, van die ondeugende pitch invaders, van de stille genieters op de tribune en van iedereen die ik vergeten ben. 

Deze finale is van jou en mij. Gunnen we ‘onze Frenkie’ dan helemaal niks? Natuurlijk wel, maar nu even niet. 

Bericht delen