Column: Kanonschoten

Over minder dan twee weken zit het seizoen er weer op. Voordat een lange, stille, WK-loze zomer begint zal tegen Vitesse hopelijk nog een paar keer het ‘My little lady’ door het stadion schallen. Het geregisseerd vieren van goals is niet van gisteren. Al in 1911 werden doelpunten met veel lawaai bejubeld. Maar dan wel met wat zwaarder geschut.

Sommige wedstrijden zijn ruim een eeuw later nog steeds legendarisch. Het competitieduel van Willem II tegen de Middelburgsche Voetbal Vereeniging Olympia, MVVO, is er zo een. Op zondag 8 oktober 1911 speelden de Tricolores tegen de Zeeuwen, die destijds waren ingedeeld bij de Brabantsche Voetbalbond en een seizoen eerder zelfs kampioen van het zuiden waren geworden.



Om het publiek te vermaken had het verkennerscorps Prins Hendrik naast het veld aan de Hoevenscheweg een klein kanon geplaatst. Elk doelpunt zou met een kanonschot worden gevierd. ‘En of het dienst heeft gedaan…’, aldus de Nieuwe Tilburgsche Courant in het wedstrijdverslag. Het eerste kanonnenvuur kwam nog voor rekening van de Tricolores. Vlak voor rust benutte Van Beurden een strafschop: 1-0. Maar in de tweede helft kwam MVVO sterk terug. In minder dan vijf minuten werd Willem II-doelman Meyvis maar liefst drie keer gepasseerd: 1-3. De kanonnier van Prins Hendrik was zo vriendelijk om ook te vuren voor de Zeeuwse doelpunten. ‘Hij had bijna geen tijd om zijn geschut te laden, zo snel volgden de doelpunten elkaar op’ aldus de krant.



Willem II vond weer aansluiting toen Van Beurden met een tweede strafschop voor 2-3 aantekende. Maar toen MVVO twintig minuten voor tijd de 2-4 scoorde leek de Tilburgse hoop in rook te zijn opgegaan. Totdat de 3-4 van Willem II het publiek toch weer op deed veren. Uiteindelijk moest het kanon zelfs voor een achtste keer vuren. Toen de kruitdampen waren opgetrokken was de einduitslag 4-4.



Het jubileumboek ‘Willem II veertig jaar’ uit 1936 wijdde er een mooie tekening aan (zie afbeelding). Maar het verhaal van het uitgeputte kanon is niet de enige reden waarom deze wedstrijd meer dan een eeuw later nog een column verdient. Een jaar eerder hadden de Tricolores namelijk ook tegen MVVO gespeeld. Op zondag 15 oktober 1910 kwam Willem II tot een 3-0 ruststand. Maar in de tweede helft kwamen de Middelburgers terug. Het werd uiteindelijk, u raadt het al: 4-4!

Ross

Bericht delen