Column: Het horloge van 1896
Auteur
Ross

Willem II werd op 12 augustus 1896 opgericht. Onder de naam ‘Tilburgia’ nam de kersverse Football club het in vriendschappelijke duels op tegen clubs uit Breda, Eindhoven en Den Bosch. Daarbij stond de kennismaking met de edele voetbalsport, respect voor de tegenstander en de onderlinge vriendschapsband voorop. Toch was er dat geboortejaar ook nog een incident dat de landelijke krant haalde.   

 

Naast de vriendschappelijke potjes werden er ook ‘oefeningen gehouden’. Tegenwoordig zouden we dat trainen noemen. Na een van deze oefeningen was er commotie: 

De Nieuwe Tilburgsche Courant, 3 december 1896: 

‘Bij de Zondag gehouden oefening der footballclub ‘Tilburgia’ miste na afloop de heer H. zijn gouden horloge dat uit zijn vest ontvreemd was, hetgeen in de nabij gelegen schuur gelegen had. De politie die spoedig ter plaatse was stelde een onderzoek in, hetwelk echter tot geen resultaat leidde.’   

Het moet een vestzakhorloge zijn geweest. Polshorloges raakten pas na de eerste wereldoorlog in gebruik. Het horloge van deze ‘heer H.’ (zou het van toenmalig speler-voorzitter Jos Hoosemans zijn geweest?) was een paar dagen later alweer terecht. De politie was de dader op het spoor gekomen. Het zou gaan om een zeker ‘B.’, berichtte de Nieuwe Tilburgsche Courant eerst nog anoniem. Onder de kop ‘Een jeugdige dief’ onthulde de krant een paar dagen later meer: ‘Het is het 12-jarig zoontje van een bierhuishouder te Tilburg.’ 

De diefstal van het gouden horloge door de Tilburgse kasteleinszoon werd landelijk nieuws. Ook De Amsterdammer, het Twentsche Tubantia en het Nieuwsblad van het Noorden berichtten erover. ‘Het ventje bezoekt nog de openbare lager school!’, sprak er de Drentsche Courant er schande van.   

In het nieuwe jaar werd op 4 januari afgetrapt. Thuis tegen Victoria uit Eindhoven werd de grootste overwinning uit de prille clubhistorie geboekt. ‘Voor de half-time behaalde Tilburgia 4 goals en na de half-time nog 4 goals. Victoria behaalde daarentegen niets’, berichtte de Noordbrabantsche Courant.

Hun gouden vestzakhorloges zullen de spelers die dag wel thuis hebben gelaten. 

Bericht delen