Column: Footballclub Willem II

Het zou je hoogstwaarschijnlijk ontgaan zijn, maar we hebben komend weekend wat te vieren. Aanstaande zondag is het namelijk exact 120 jaar geleden dat Footballclub Tilburgia haar naam wijzigde. In Hotel de Gouden Zwaan werd besloten om voortaan onder de naam ‘Willem II’ door te gaan.       

Op 9 januari 1898 speelde Tilburgia haar laatste wedstrijd. Tegen Bredania werd met 1-2 verloren. ‘Alhoewel haar spel beter was dan dat van de bezoekende vereeniging’, aldus de Nieuwe Tilburgsche Courant over het laatste optreden van Tilburgia. Vijf dagen later vond de maandelijkse ledenvergadering plaats. In het jubileumboek ‘Willem II veertig jaar’ uit 1936 staat een verslag van deze historische bijeenkomst. Er werd vergaderd ‘bij Broeckx op de Markt’, oftewel Hotel de Gouden Zwaan van de familie Broeckx.

Het oude stadhuis in Tilburg rond 1900 met rechts Hotel de Gouden Zwaan en links de ingang van de Heikese Kerk (bron: Regionaal Archief Tilburg)

Het oude stadhuis in Tilburg rond 1900 met rechts Hotel de Gouden Zwaan en links de ingang van de Heikese Kerk (bron: Regionaal Archief Tilburg)

Tilburgia-lid Karel Roos stelde die avond voor om de club ‘Willem II’ te noemen. Buiten het feit dat hij Tilburgia geen mooie naam vond, benadrukte hij vooral de band die Tilburg en Willem II als vanouds met elkaar hadden. Karel Roos moet als voetballer een driftig baasje zijn geweest. Hij had de gewoonte ‘dat hij graag ‘ruwe’ woorden gebruikte als hij een bal miste of deze hem ontnomen werd’, aldus het jubileumboek. ‘De andere spelers deden alle moeite het hem af te leren, want men was als de dood zo bang dat ouders of bekenden het zouden horen en dan was het voorgoed uit…’ Op het veld mag hij dan een heethoofd zijn geweest, we hebben het toch maar aan Karel Roos te danken dat op 14 januari 1898 Footballclub Tilburgia werd omgedoopt tot Footballclub Willem II. Wellicht beducht op wéér een woede uitval van Karel, stemden de overige leden daar in meerderheid mee in. Hotel de Gouden Zwaan kunnen we helaas niet meer bezoeken. Het bevond zich tegenover de ingang van de Heikese Kerk en werd in 1930 afgebroken. Maar wie komend weekend naar de Stadhuisstraat gaat, komt er aardig bij in de buurt. In een van de cafés kunnen we het glas heffen op de Koninklijke naam van onze club. Een mooie manier om het laatste voetballoze weekend door te komen. En voor deze ene keer mogen we er best wat ‘ruwe woorden’ bij gebruiken. Als ode aan Karel Roos. 

Ross

Laatste nieuws