Column: een opvolger voor D´n Brooij?
Auteur
Bierland

Ik zag hem al voorbijkomen, die prachtige foto van Jan Brooijmans met in zijn handen de Dennenappel op de schouders  van feestvierende Willem II supporters.  In 1963 degradeerde Willem II uit de eredivisie, maar de Tricolores versloegen ADO in de bekerfinale met 3-0. 



Als ik de naam Jan Brooijmans tegenkom, denk ik terug aan de eerste stappen die ik zette op het Gemeentelijk Sportpark, aan de hand van mijn vader. Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar de warming up vond in die tijd plaats op de bijvelden. Een kwartier voor aanvang van de wedstrijd liepen we vervolgens samen met de spelers terug richting kleedkamers. Ik herinner me dat mijn vader dan vaak nog een praatje maakte met Jan Brooijmans, beter bekend als D´n Brooij . De openingsvraag  was steevast  ´wadenktervan vanmiddag?´ of ´hoeist Jan?.  Het antwoord van D´n Brooij kan ik me niet meer herinneren, maar dat zal wel iets geweest zijn als ´we doen ons best´ of ´we gaan ervoor´.  Want als iemand altijd zijn best deed en ervoor ging was het D´n Brooij,  aanvoerder en rots in de branding van het toenmalige Willem II dat het na de roemrijke vijftiger jaren moeilijk had. Hij had 56 jaar geleden de eer om de beker, de laatste echte prijs voor Willem II, in ontvangst te nemen.



Volgende week is het dan zover. We gaan met zijn allen naar de Kuip. Het zou toch wat zijn als onze aanvoerder Jordens Peters de TOTO KNVB beker 2019 in ontvangst mag nemen. Als die droom waarheid wordt gaat onze aanvoerder voor mij voortaan door het leven als D´n Jordens en gaat hij net als D´n Brooij op de schouders voor een nieuwe foto in de geschiedenisboeken van onze club. Ik ben er zeker van dat iedere Willem II-supporter Jordens die eer gunt.

Afbeelding
Brooijmans

Bericht delen