Column: D’n Isak gaat Mousa achterna
Auteur
Cor Siertol

Amper een maand of drie geleden lag Tilburg aan de voeten van Fran Sol. De vraag was niet of de Spanjaard zou vertrekken, maar wanneer. Het werd dus in de winterstop met Kiev als eindbestemming. Zijn nalatenschap was een onvervalste doelpuntenmachine die stil dreigde te vallen. Wie moest in vredesnaam de populaire goalgetter doen vergeten? Het antwoord kwam sneller dan verwacht. 

Alexander Isak had maar een paar wedstrijden nodig om te bewijzen dat als je goed genoeg bent, je ook oud genoeg bent. Zijn stormachtige ontwikkeling vertoont een opvallende gelijkenis met die van Mousa Dembélé. De Belg hield als 18-jarige Willem II zowat in zijn eentje in de Eredivisie. Je hoefde geen raketgeleerde te zijn om te zien dat deze jongen veel te goed was voor de Tricolores. Evenmin is helderziendheid vereist om te kunnen voorspellen dat Isak een grote meneer gaat worden. Nog een paar maanden aan de weg timmeren in Tilburg en daarna kan hij eindelijk doorbreken in het Westfalenstadion.

Twee jaar geleden had de Zweedse Eritreeër de keus tussen Real Madrid en Borussia Dortmund. Negen van de tien jongens zouden in zijn geval voor de Spaanse droomclub kiezen. Isak niet. De jongeling zag meer perspectief in Duitsland. In Dortmund kwam hij weinig aan spelen toe. Niet zo gek als je Pierre-Emerick Aubameyang, Ousmane Dembélé en Marco Reus voor je moet dulden. Zijn tijd bij Die Schwarzgelben komt nog wel. Na zijn penaltytrilogie tegen Fortuna Sittard en zijn optreden in Almelo kent iedereen Alexander Isak. 

D’n Brooy, D’n Bud en D’n Beitel. Zo’n troetelnaam verdien je alleen op grond van bijzondere verrichtingen. Waarschijnlijk speelt D’n Isak te kort in Tilburg om tot een echte publiekslieveling uit te groeien. Maar wel lang genoeg om een onuitwisbare indruk achter te laten, zoals we Mousa Dembélé ook niet zomaar zullen vergeten. Marc Overmars en Jaap Stam? Ze speelden een rood-wit blauwe maandag in Tilburg, maar staan voor eeuwig in ons collectieve geheugen gegrift. 

Als Willem II-supporters mogen we van geluk spreken dat Alexander Isaks marsroute naar de wereldtop via Tilburg loopt. Laten we vooral genieten van dit ongekende talent nu het nog kan. Waar het eindigt? Underdog of niet, met zo’n goudhaantje kan elke bekerfinalist voor de dag komen. Hartstikke leuk dat Ajax het zo goed doet in de Champions League, maar wij hebben D’n Isak.

Bericht delen