Column: Diego Armando Braber

Het was niet meer dan een voetnoot in het sportkatern. Robert Braber (35) beëindigt zijn profloopbaan. Na dit seizoen gaat hij als teammanager aan de slag bij RKC Waalwijk. De geboren Rotterdammer speelde twee jaar voor de Tricolores, met wisselend succes. 

 

Volgens Willem II-supporter De Kruikenzeiker was Braber eigenlijk korfballer van beroep. Op zijn onnavolgbare Allen Weerbaar-wijze legde hij drie seizoenen geleden de beslissende 2-1 in het mandje tegen NAC. Een Bredanaar die in blessuretijd de genadeklap toediende, mooier kon het bijna niet. Robert Braber speelde de hoofdrol in zijn eigen jongensboek. 

Tekst gaat verder onder video

 



Ondanks die luidbejubelde treffer groeide Braber niet uit tot een onbetwiste publiekslieveling. Dat kwam mede omdat hij onder trainer Streppel nooit zeker was van een basisplaats. Liefst veertig keer kwam hij als invaller in het veld. Braber balanceerde voortdurend op het dunne koord tussen antiheld en cultfiguur. Als invalbeurtenabonnementhouder vertrok hij naar Helmond Sport. 

 

Ooit scoorde Braber zeven keer in een proefwedstrijd voor FC Ingolstadt. Het leverde hem een mooi contract op in Beieren. De Duitsers dachten dat ze de nieuwe Maradona in huis hadden gehaald. Zelf wist Diego Armando Braber wel beter. Later drong de vergelijking met het Argentijnse wonderkind zich nogmaals op bij RKC Waalwijk. Waar Maradona tegen Engeland wereldfaam verwierf met de Hand van God, leverde de Hand van Braber slechts een gele kaart op tegen FC Groningen. Wegens spelbederf.

 

Na zestien seizoenen zet Robert Braber een punt achter zijn jongensboek. Fijnproevers zullen niet wakker liggen van zijn afscheid, maar ten westen van Dorst heeft hij wel voor de nodige slapeloze nachten gezorgd. Een derbyheld blijft hij voor de rest van zijn leven.   

 

Bericht delen