Column: Broers onder de lat

Column: Broers onder de lat

Met Timon Wellenreuther, Mattijs Branderhorst en Michael Woud is het doel bij Willem II dit seizoen driedubbel bezet. In de jaren twintig van de vorige eeuw stonden de gebroeders Louis en Frans van der Aa afwisselend onder de lat. Louis als eerste keus en Frans als zijn vaste vervanger. 

Ik zag hem weleens op verjaardagen van mijn oma. Ome Frans van der Aa, echtgenoot van tante Dina, de oudste zus van mijn oma. ‘Die heeft vroeger bij Willem II gespeeld’, fluisterden volwassenen dan in mijn kinderoren. Veel indruk maakte dat niet op mij. Mijn helden waren Budje Brocken en Henk van Rooy. In de oudere man op de verjaardagsvisite kon ik me geen voetbalheld voorstellen. 

Pas kort geleden kwam ik erachter dat er achter de man die zijn gebakje zat te prikken een opmerkelijk voetbalverhaal schuil ging. Op de sokkel onder Jan van Roessel vond ik weliswaar geen Frans maar wél een Louis van der Aa. Met 152 wedstrijden in het eerste van Willem II was Louis zijn vermelding meer dan waard. Louis van der Aa bleek de broer te zijn van de ome Frans van de verjaardagspartijtjes. Vanaf 1926 tot en met 1931 verdedigden beide broers het doel van Willem II. 

Met de pech dat zijn oudere broer steeds de betere keeper was, was Frans in zijn vijf jaar bij Willem II tot slechts 25 wedstrijden in het eerste gekomen. Terwijl Frans vóór zijn komst naar de Tricolores al heel wat keeperservaring had opgedaan. Ik kwam erachter dat hij vanaf 1923 tot 1926 vaste doelman was geweest bij NAC. In zijn Bredase tijd was hij zelfs meerdere keren geselecteerd voor het Nederlands Rooms-Katholiek federatie-elftal. Maar dát was na zijn periode als tweede doelman bij Willem II langzaam vertroebeld in het collectieve voetbalgeheugen. 

gdfb
Frans van der Aa en Ton Verkerk 

Het bleef lang stil rondom Frans van der Aa. Tot 5 april 1986, toen hij plotseling opdook in het programmaboekje voor de eerste divisiewedstrijd Willem II – Volendam. Als 82-jarige oud-doelman poseerde hij naast zijn verre opvolger, Ton Verkerk. Trad de zwager van mijn oma tóch nog uit de schaduw van zijn oudere broer. Bijna zestig jaar later.      

Ross
 

Laatste nieuws