Column: Bathmen-uit

Bathmen. Een dorpje van 5.000 inwoners onder de rook van Deventer. Doorgaans een oord voor mensen die rust en ontspanning zoeken in het Sallandse land. Behalve als Willem II tijdens carnaval in het oosten van het land moet spelen. Dan kleurt de Brink, het plein rondom de dorppomp, rood-wit-blauw. Of groen-oranje. 

Dit weekend zal het zuiden van het land worden overspoeld met gelukszoekers van boven de rivieren. Op bezoek in Kruikenstad, Oeteldonk of Lampegat. Een groep Willem II-supporters kiest zaterdagochtend de tegengestelde richting. Voorafgaand aan het duel tegen Heracles gaan zij carnaval vieren in Bathmen.

Dat ontstond in 2013. ‘Toen speelden we ook in het carnavalsweekend tegen Heracles’, doet organisator Maykel Santegoets van Stichting KingZine het opmerkelijke fenomeen uit de doeken. ‘Een vrouwelijke Willem II-supporter woonde daar met haar vriend. Zij tipte ons destijds om, op weg naar Almelo, bij Bathmen te stoppen. Daar vierden ze ook carnaval.’ Een jaar later, in de Jupiler League, speelden de Tricolores opnieuw hun carnavalswedstrijd in het oosten. Dit keer tegen Jong FC Twente. Een traditie was geboren. En dus rijden er zaterdag een carnavalsbus en een gewone bus naar Almelo.

Op de hoogte van Deventer zal de carnavalsbus afslaan om de Kruiken en Kruikinnen bij de Brink in Bathmen af te zetten. De een zal zijn Arjan Swinkels-pruik van zolder hebben gehaald, terwijl de andere als Batman naar Bathmen afreist. En wie weet zit er, verscholen achterin de bus, ook nog een degradatiespook aan boord. Is het Tricolores-virus ook al overgeslagen op de lokale bevolking? ‘Bathmen telt nog altijd één Willem II-supporter’, erkent Maykel. ‘Maar de locals vinden het wel mooi dat we weer komen.’

Het is natuurlijk wel de bedoeling dat ’s avonds de wedstrijd nog een beetje gevolgd kan worden. ‘We raden aan om met mate te drinken. Bovendien zorgen we voor een goede bodem voordat we naar Almelo doorrijden.’ Na een dagje carnavallen boven de rivieren zullen de leden van KingZine rond middernacht weer aankomen in Kruikenstad. Met drie punten in de achterbak zou ruimschoots worden voldaan aan het Kruikenmotto van dit jaar: ‘Zot zo meuge?’

ca

Laatste nieuws