Column: 1979, een Willem II-jaar om nooit te vergeten

Column: 1979, een Willem II-jaar om nooit te vergeten
Auteur
Bierland

De reguliere voetbalcompetitie is ten einde. Wat rest zijn de play offs. Deelname aan Europees voetbal en twee plekjes in de Eredivisie staan op het spel. 

Steeds als ik kijk naar de play-offs met als inzet promotie of degradatie denk ik terug aan het jaar 1979 en om precies te zijn 27 juni van dat jaar. Op die dag bereikte Willem II de Eredivisie via de nacompetitie, de voorloper van de huidige play-offs. Zelden was de strijd om promotie tussen vier winnaars van een periode zo spannend. Om te promoveren moesten de Tricolores met drie doelpunten verschil winnen van Telstar en het duel tussen FC Groningen en Fortuna moest dan ook nog eens eindigen in een gelijkspel.

Nadat rechtsback Dusan Cosic kort voor tijd voor de 3-0 had gezorgd was aan de eerste voorwaarde voldaan en toen in Tilburg het laatste fluitsignaal klonk stond in Groningen de brilstand nog op het scorebord. Via radio´s (internet en draagbare telefoons bestonden nog niet) ‘ volgden bijna 25.000 Willem II supporters in het gemeentelijk stadion de laatste minuten in Groningen. Wat volgde was een enorme ontlading en toen al een veldbestorming. Willem II keerde na tal van magere jaren terug op het hoogste niveau. D´n Heuvel stroomde snel vol en het was die avond nog lang onrustig in Tilburg. 

Het is bijna veertig jaar geleden, maar ik herinner het me als de dag van gisteren. Toen ik na de nodige biertjes thuiskwam, realiseerde ik me dat er de volgende dag een tentamen op het programma stond en dat ook nog eens op mijn verjaardag. Het feestje bij Willem II kreeg een passend vervolg. 1979, een jaar om nooit te vergeten. 

Bericht delen