Column: 1896 meets 1895

In het kader van het boek Kampioenen ’14 – ’18, over de landskampioenen tijdens de eerste wereldoorlog, bezocht ik de afgelopen maand maar liefst drie WO I-klassiekers. In de Keuken Kampioen divisie zag ik Go-Ahead (landskampioen in 1917) met 2-2 gelijk spelen tegen Sparta (die van 1915). Daarna won Ajax (1918) het bekerduel tegen Go-Ahead met 3-0. De rij van eerste wereldoorlog duels werd zaterdag gesloten door Willem II (landskampioen 1916), dat met 2-0 verloor van Ajax. Daarna werd er geloot voor de beker. 

Met eigen vervoer was ik naar de Johan Cruijff Arena gekomen. Om Frenkie de Jong, kind van onze club, de 2-0 te zien maken. Het spaarzame hoogtepunt van de avond. Mijn wonden likkend in een Amsterdams café kwam er toch nog een appje binnen waar ik vrolijk van werd. De Tricolores hadden geloot tegen een wel hele oude bekende. De Amsterdamsche Football Club:1896 meets 1895! 

En laat nou de laatste wedstrijd van Willem II tegen AFC in 1918 zijn geweest, tijdens de eerste wereldoorlog. Willem II streed destijds in een competitie met AFC, Ajax, Go-Ahead en Be Quick om de landstitel van het seizoen 1917 - 1918. Op 21 april 1918 speelde Willem II, twee jaar eerder nog landskampioen, zijn eerste wedstrijd tegen ‘The Reds’ uit Amsterdam. Met twee doelpunten schoot oer-Tilburger Tinus van Beurden zijn club in eigen huis naar een solide 2-0 overwinning. 

Maar in de uitwedstrijd in Amsterdam, op 2 juni 1918, ging het mis. Terwijl 80 muzikanten van de Amsterdamsche Tram Harmonie het publiek voorafgaand aan de wedstrijd vermaakten, was er onrust in het Tilburgse kamp. Pim Versluys, de in bloedvorm verkerende Willem II-er, was nog altijd niet gearriveerd. Hij had als gemobiliseerd militair in Rotterdam expliciet toestemming gekregen van de legerleiding om die middag te spelen. Maar waar bleef hij dan toch? Uiteindelijk bleek Versluys de trein naar Amsterdam te hebben gemist. Uitwedstrijden in Amsterdam en treinen, ook een eeuw geleden een slechte combinatie. Zonder Versluys in de gelederen verloor Willem II met 2-1 van AFC. Mede door deze dure nederlaag werd Ajax een paar dagen later voor het eerst landskampioen. In Tilburg nog wel, tegen Willem II.

Tekst gaat verder onder de afbeelding 

piet
Aanvoerder Harry Mommers (links) met Pim Versluys

En dan was er ook nog een bekerwedstrijd die Willem II tegen AFC speelde. Op 10 september 1911, wist archivaris Harrie Verhoeven na enig speuren te melden. In Amsterdam werd om de Holdert beker gestreden, de voorloper van de KNVB beker. Leo Arts, de broer van toenmalig Willem II-voorzitter Pius Arts redde nog de eer voor Willem II. ‘Maar verder gingen de Tilburgers kansloos ten onder, AFC won met 5-1’, aldus Harrie. We zijn dus gewaarschuwd, op 18 december 2018!
 
Ross
 

Laatste nieuws