Berrie Embregts vrijwilliger van het jaar
Fotografie door
Toin Damen

Berrie Embregts is maandagavond uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar 2022-2023. Berrie (74) is al sinds 1958 lid van Willem II en heeft sindsdien een enorme staat van dienst opgebouwd. 

Op tienjarige leeftijd werd de jonge Berrie in 1958 aangemeld. Omdat pupillenvoetbal nog niet bestond trainde Berrie twee jaar lang, totdat hij op zijn twaalfde eindelijk competitiewedstrijden mocht spelen met de C2. Via de B-jeugd en A-jeugd belandde hij als jonge seniorspeler uiteindelijk in 1967 bij het tweede Willem II-amateurteam. Berrie is tot op de dag van vandaag trots op het feit dat toenmalig hoofdtrainer Jaap van der Leck hem met regelmaat bij het eerste profelftal haalde zodat gedurende trainingen elf tegen elf gespeeld kon worden. Na vele jaren bij het tweede elftal en later het derde, speelde Berrie van zijn 35ste tot zijn 57e in het veteranenteam. 

Vrijwilliger

Intussen was Berrie al enige tijd als vrijwilliger actief. Vanwege een conflict tussen het toenmalige bestuur van de profclub Willem II en de amateurvereniging moest in 1968 een nieuw amateurclubbestuur gevormd worden en nieuwe trainers aangesteld worden. Berrie begon op 20-jairge leeftijd training te geven aan de C-jeugd. 

In het seizoen 1970-1971 werd Henk Wullems de opvolger van Van der Leck. Financieel gezien waren het barre tijden en Berries urenteller begon flink op te lopen. Hij gaf vier avonden in de week training (2e amateurteam, C1, D2 en enige tijd het 1e amateurteam), was op zaterdag teambegeleider en speelde op zondag zelf.  Doordat de club moeite had vrijwilligers te zoeken was hij in de jaren ’70 ook jeugdsecretaris en verantwoordelijk voor de ballenjongens bij het profelftal. 

Seniorenafdeling

Zijn totale vrijwilligersschap bij de jeugdafdeling duurde van 1968 tot 1987. Daarna stapte hij over naar de seniorenafdeling, waar hij teamleider was van het 1e elftal, trainer van het 2e amateurelftal, bestuurslid technische zaken én secretaris. Tot 2006 blijft hij in verschillende vrijwillige functies actief bij de amateurtak. Omdat hij het jeugdvoetbal begint te missen besluit hij vanaf het seizoen 2006-2007 aan te sluiten bij de jeugdopleiding van de BVO Willem II. Hij wordt teammanager van C en D-teams en neemt daarnaast ook zitting in de clubraad.  



Sinds dit seizoen is Berrie op wedstrijddagen medeverantwoordelijk voor de ontvangst van alle bezoekende elftallen en de arbitrage. Voor zijn jarenlange verdiensten voor de club is hij maandag tijdens de Kerstbijeenkomst voor vrijwilligers uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar, waarna hij de bijbehorende Peter Année-bokaal in ontvangst mocht nemen. 

Afbeelding
BerrieEmbregts

Erkenning van oevre

Peter Année licht toe: ‘Berrie werd eerder vanwege zijn verdiensten voor de club gedurende de periode 1968-1988, in 1998 benoemd tot lid van verdienste. Deze prijs en eer komen hem toe omdat hij na meer dan 40 jaar de club als commissielid, bestuurslid van de amateurs intensief heeft ondersteund. We kunnen spreken van een clubman in hart en nieren die de club niet alleen trouw was toen het Willem II voor de wind ging, maar ook in de crisisjaren in 1968 en1984 toen er bestuursconflicten waren, permanent een te kort aan geld en in 1984 zelfs surséance van betaling werd aangevraagd. Vrijwilligers liepen weg en de club moest verder met de over gebleven die-hards. Berrie was er zo een. Het kan dan ook niet anders dat de prijs gezien kan worden als een erkenning van zijn gehele oeuvre.’ 

De uitroeping van de vrijwilliger van het jaar was maandagavond onderdeel van de kerstbijeenkomst van de Willem II-vrijwilligers.

Bericht delen