Bekeravontuur Willem II eindigt in Siberische Kuip 

Bekeravontuur Willem II eindigt in Siberische Kuip 

Willem II is er niet in geslaagd om in een historisch koude Kuip geschiedenis te schrijven. Onder Siberische omstandigheden bogen de Tilburgers het hoofd voor Feyenoord in de halve finale van het TOTO KNVB Bekertoernooi: 3-0. Een vierde bekerfinale voor de Tricolores zal nog even op zich moeten laten wachten.  

Geen derde 'Dennenappel'
Na Groene Ster (1944, 9-2 winst), ADO (1963, 3-0 winst) en PSV (2005, 4-0 verlies) had AZ, dat zich eerder op de avond in Alkmaar plaatste ten koste van FC Twente, de volgende finaletegenstander moeten zijn voor Willem II. Maar zover kwam het dus niet. Een derde 'Dennenappel' ontbreekt voorlopig in de Tilburgse prijzenkast. 

Tekst gaat verder onder video
 

Hoofdbrekens
Het barre weer en Feyenoord waren niet de enige opponenten waartegen Willem II ten strijde trok. Coach Erwin van de Looi moest van tevoren tot hoofdbrekens toe puzzelen om een solide verdediging op te kunnen stellen. Naast de al langer geblesseerde Jordens Peters viel ook Thomas Meißner in het centrum weg. Jop van der Linden nam zijn positie naast Darryl Lachman in. Bovendien moest er ook op de flanken worden geïmproviseerd door schorsingen van de backs Fernando Lewis en Kostas Tsimikas. Zij werden vervangen door Damil Dankerlui op rechts en Freek Heerkens op links. 

Twintig minuten overeind
De geïmproviseerde Tilburgse verdedigingslinie bleef precies twintig minuten schadevrij in Rotterdam. Keeper Mattijs Branderhorst onderscheidde zich nog met mooie saves op schoten van Karim El Ahmadi en Tonny Vilhena, maar was in de 21e minuut kansloos op een inzet van Steven Berghuis: 1-0. Willem II kwam in de eerste helft tot bescheiden pogingen van Fran Sol en Ben Rienstra. Tot overmaat van ramp viel vlak voor rust ook Van der Linden geblesseerd uit. Gilliano Wijnaldum was als vervanger de zoveelste - noodgedwongen - defensieve aanpassing bij Willem II. Hij belandde op de linksbackpositie waardoor Freek Heerkens met een verplaatsing naar het centrum de verdedigingscarrousel van Willem II overuren liet draaien. 

Brutaler
Met Bartholomew Ogbeche als extra aanvaller in de ploeg zocht Willem II in het begin van de tweede helft wat brutaler de aanval. Het leidde na een uur spelen tot een gevaarlijk schot van Dankerlui en nog een venijnige inzet van Wijnaldum in de rebound. Prompt was het echter Feyenoord dat hierna orde op zaken stelde. Een snelle uitval werd door Robin van Persie mooi afgerond (2-0) en het slotakkoord was voor Vilhena. Zes minuten voor tijd liet hij de 3-0 aantekenen. Daarmee waren de Tilburgse kansen op een bekerstunt definitief verkeken. 

Laatste nieuws