Bekeravontuur van korte duur
Ted van Berkel
Geert van Erven

In en tegen Eindhoven had Willem II vanavond maar één doel voor ogen: revanche. In de competitie verloren de Tricolores in extremis met 2-1 in het Jan Louwers Stadion. Echter lukte het ook vanavond niet de plaatselijke FC te verslaan. Na één minuut schoot Ozan Kökcü het enige doelpunt van de wedstrijd tegen de touwen.

Door een matig gevuld Jan Louwers Stadion leek het alsof de aanhang van FC Eindhoven niet geïnformeerd was over de wedstrijd van vanavond. Het vak met Willem II’ers was daarentegen weer tot de nok toe gevuld. Echter waren het de mannen van Hofland die niet goed uit de startblokken kwamen. Charles-Andreas Brym raakte in duel met Schouten met zijn hand het gezicht van de verdediger, die vervolgens naar de grond ging. De Tricolores leken daardoor afgeleid, want Dammers ging te mild het duel aan met Kökcü, waardoor de aanvaller oog in oog met Smits kwam te staan en vervolgens koel afrondde: 1-0.

Willem II domineerde vervolgens qua balbezit, maar was slordig in de passing. Met name in de laatste linie werden passes van de centrale verdedigers naar de backs veelvuldig onderschept door de formatie van Rob Penders.

Controle

Met ruim 20 minuten op de klok werd het veldspel van de Tricolores langzamerhand beter en controleerde Willem II de wedstrijd. Het spel werd via Jesse Bosch, Pol Llonch en Michael de Leeuw diverse keren verlegd, alleen lukte het niet om de driemansverdediging van FC Eindhoven uit elkaar te drijven.

Het was duidelijk dat de Eindhovenaren na de snelle 1-0 enkel achterover wilde leunen en loerden op de counter. Dat leidde na een klein halfuur spelen tot een kopkans voor Naoufal Bannis. Willem II verloor het balbezit in de opbouw, waardoor Tibo Persyn Bannis bereikte met een hoge voorzet. De spits kon de hoofd gelukkig niet vol achter de bal krijgen.

Ook Willem II lukte het daarna om gevaarlijk te worden voor het doel van Nigel Bertrams. Nick Doodeman stuurde Hornkamp richting de hoek van het zestienmetergebied, maar de spits schoof de bal net voorlangs. Enkele minuten later was het wederom Bannis met de kans. Brym omspeelde Lucas Woudenberg kinderlijk eenvoudig, waarna hij de bal bij de aanvalsleider kon inleveren, maar die schoot recht in de handen van Smits.

De laatste kans van de eerste helft was voor de Tricolores. Leeroy Owusu stak Doodeman weg, waarna de buitenspeler de bal hard en laag voorzette op De Leeuw. Die kreeg zijn voet net niet goed achter de bal en schoof de bal naast.

Valse hoop

Daniel Crowley bleef achter in de kleedkamer, waardoor Willem II met Max Svensson in de tweede helft Eindhoven eerder onder druk probeerde te zetten. Dit leek te werken, omdat FC Eindhoven in de eerste tien minuten na rust flink werd teruggedrongen op eigen helft. Via een counter wist Bannis de bal bij oud-Willem II’er Jasper Dahlhaus te krijgen, die Smits tot een uiterste redding dwong.

Een opeenstapeling van corners en kansen voor de Eindhovenaren volgde en de Tricolores leken de grip op de wedstrijd compleet te verliezen. Ook met Bokila in de punt van de aanval in plaats van Hornkamp lukte het Willem II niet om tot grote kansen te komen. Met name Brym zorgde in de tweede helft voor dreiging op de helft van Willem II. Met nog 25 minuten op de klok kreeg de watervlugge aanvaller de bal in de loop aangespeeld van Kökcü en sneed naar binnen. Zijn schot in de korte hoek werd wederom gepakt door de Tilburgse goalie.

Het enige échte gevaar van Willem II in de tweede helft kwam na 70 minuten via Svensson die goed naar binnen kwam en de bal breed legde. De bal bereikte uiteindelijk De Leeuw, maar zijn schot miste power, waardoor Maarten Peijnenburg tijdig in kon grijpen. Enkele minuten later was het weer Brym die in het strafschopgebied Llonch uitkapte en hard uithaalde, maar ook nu stond Smits wéér goed opgesteld.

Geen slotoffensief

In de slotfase van de wedstrijd probeerde Willem II vaker met een diepe bal gevaar te forceren, maar tot pogingen tussen de palen leidde dat niet meer. Ruim vijf minuten voor tijd belandde een corner van de Tricolores nog gevaarlijk bij de tweede paal van het Eindhovense doel en kort daarna probeerde invaller Joeri Schroijen een afvallende bal tegen de touwen te jagen, maar zijn inzet vloog over.

Dat Eindhoven de score niet verder uitbreidde is aan doelman Smits te danken, want ook in de laatste minuut van de reguliere speeltijd had hij antwoord op het schot van plaaggeest Brym, die eerst Dammers uitkapte en vervolgens Smits de bal uit de hoek zag plukken.

Zo eindigt het bekeravontuur voor Willem II in de eerste ronde. Vrijdag treft Willem II in eigen huis Almere City voor de competitie, waar de ploeg op jacht gaat naar eerherstel.