Alkmaarse talentenfabriek draait op volle toeren

Alkmaarse talentenfabriek draait op volle toeren

Na het gelijke spel tegen koploper PEC Zwolle vervolgt Willem II de competitie met een thuiswedstrijd tegen Jong AZ. Een niet te onderschatten tegenstander, want in de Alkmaarse jeugd lopen altijd toekomstige toppers rond.  

Jong AZ bezet momenteel de vijfde plaats in de Keuken Kampioen Divisie. Afgelopen maandag verloren de Alkmaarders nipt van koploper PEC Zwolle (2-3).

Oranje-klanten
Zo zetten jongens als Myron Boadu, Calvin Stengs, Teun Koopmeiners, Guus Til en Owen Wijndal hun eerste schreden in het betaalde voetbal bij Jong AZ. Stuk voor stuk braken ze door in Alkmaar en maakten ze hun debuut in het Nederlands elftal. Als Oranje-klanten kunnen ze eind dit jaar zomaar actief zijn op het WK in Qatar.  

Isak
Alexander Isak in duel met Teun Koopmeiners

Zico in Tilburg?
Intussen draait de Alkmaarse talentenfabriek op volle toeren door, want hun opvolgers staan alweer klaar. Tijjani Reijnders is dit jaar een vaste waarde en met Milos Kerkez, Maxim Dekker en Myron van Brederode dienen de nieuwe groeibriljanten zich aan. Zico Buurmeester is de volgende die op de deur klopt, maar de kans is groot dat de naar de Braziliaanse sterspeler genoemde middenvelder vrijdag nog met Jong AZ in Tilburg te bewonderen is. Dat geldt ook voor jeugdinternational Soulaïman Allouch (ex-Ajax), die de laatste weken goed op schot is.  

Bekende namen
Ook Willem II plukt de vruchten van de succesvolle Alkmaarse jeugdopleiding. Thijs Oosting en Nick Doodeman kwamen in het verleden namelijk voor Jong AZ uit. Ze braken niet door in Noord-Holland, waarna ze hun heil elders zochten. Een andere bekende naam bij Jong AZ is die van Vasilios Pavlidis, een jongere broer van Vangelis. De Griekse verdediger krijgt doorgaans weinig speeltijd. 

Oosting
Thijs Oosting in zijn tijd als speler van AZ

Kampioen Tweede Divisie 
Jong AZ werd in 2017 afgetekend kampioen in de Tweede Divisie. Nick Doodeman maakte deel uit van dat elftal, net als Owen Wijndal, Teun Koopmeiners, Guus Til, Myron Boadu, Calvin Stengs en de nu voor Cambuur spelende Mees Hoedemakers. Sindsdien komt de Alkmaarse jeugdploeg uit in de Keuken Kampioen Divisie. De 13e plaats van vorig seizoen was de hoogste klassering tot nu toe. Na een uitstekende competitiestart bezet de door Maarten Martens getrainde ploeg momenteel een keurige vijfde plaats op de ranglijst. 

Scorend vermogen
Met Jong AZ krijgt Willem II te maken met een ploeg die kan en wil voetballen. Dat kan een aardige wedstrijd opleveren, maar is tevens een mooie graadmeter voor waar de Tricolores nu werkelijk staan. De Alkmaarders wisten in zeven duels zestien keer te scoren. Wat opvalt is dat de ploeg maar liefst tien verschillende doelpuntenmakers kent en daarmee is de Tilburgse defensie, waar Freek Heerkens de geschorste Erik Schouten vervangt, dus gewaarschuwd. 

De wedstrijd begint om 20.00 uur en is via Willem II Radio op JUKE te beluisteren. Via het schakelkanaal op ESPN 1 worden de hoogtepunten van de wedstrijd uitgezonden. 

Geert van Erven, Toin Damen

Laatste nieuws