Aanhaken in Dordrecht
Auteur
Joris Gemen
Fotografie door
Toin Damen

Na het doelpuntloze gelijkspel bij VVV-Venlo dreef Willem II verder weg van de promotieplekken. Om de aansluiting met de top van de Keuken Kampioen Divisie niet verder kwijt te raken, is een overwinning op laagvlieger FC Dordrecht noodzakelijk morgenmiddag. 



In het seizoen 2025/26 een vaste plaats in het linkerrijtje veroveren. Dát wil FC Dordrecht in de Eerste Divisie bewerkstelligen met het meerjarentraject, dat vorig jaar van start ging. Sinds de degradatie uit de Eredivisie in jaargang 2014/15 wisten De Schapekoppen weinig potten te breken op het tweede voetbalniveau van Nederland, waarin de dertiende plaats de hoogste eindklassering was in de afgelopen zeven seizoenen. 



Vier zeges en drie puntendelingen

Ook dit seizoen gaat het FC Dordrecht – dat dit seizoen het 50-jarig jubileum viert – niet bepaald voor de wind. Met vijftien punten uit evenveel wedstrijden bezet het de achttiende plaats in de Keuken Kampioen Divisie. De ploeg van trainer Michele Santoni won vier keer, speelde drie keer gelijk en verloor acht keer. Uit die statistieken blijkt echter wel dat Willem II op haar hoede moet zijn morgenmiddag. FC Dordrecht maakte nummer twee PEC Zwolle (3-0) en nummer vier FC Eindhoven (1-1) namelijk al punten afhandig. 

Niet in beste doen

De laatste zege van de Dordtenaren dateert van ruim een maand geleden. Toen trakteerden het VVV-Venlo op een 0-1 thuisnederlaag. Saillant detail: in Limburg stonden met Jop van der Avert, Vincent Schippers en Jari Schuurman drie spelers met een Willem II-verleden in de basisopstelling.

Zij treffen hun voormalig werkgever in niet al te beste doen. Met drieëntwintig punten bezet Willem II een teleurstellende achtste plaats in de competitie. De laatste twee wedstrijden leverden slechts één punt op, waardoor de promotieplekken verder uit zicht raakten. Het verschil met koploper Heracles Almelo bedraagt elf punten, terwijl runner-up PEC Zwolle negen punten meer verzamelde dan de Tilburgers.



Bloedstollende titelstrijd 

Om niet nóg verder achterop te raken is een overwinning aan de Krommedijk het enige dat telt voor Willem II. De Tricolores weten inmiddels hoe ze die klus kunnen klaren, want de laatste twee bezoeken aan Dordrecht leverden telkens de volle buit op. Die duels vonden zowel in de Eerste Divisie (0-2) als in de Eredivisie (0-4) plaats. In de toenmalige Jupiler League waren FC Dordrecht en Willem II in het seizoen 2013-2014 verwikkeld in een bloedstollende titelstrijd, die uiteindelijk in Tilburgs voordeel werd beslecht.

Willem II promoveerde als kampioen naar de Eredivisie, terwijl Dordt de Eredivisiewens via de play-offs voor promotie/degradatie in vervulling zag gaan. Voor FC Dordrecht bleef het verblijf in de Eredivisie echter beperkt tot één seizoen, terwijl Willem II de daaropvolgende zeven seizoenen actief bleef op het hoogste voetbalniveau van Nederland. 

Duidelijke missie 

Ruim zeven jaar later treffen FC Dordrecht en Willem II elkaar morgenmiddag weer in het Matchoholic Stadion. De manschappen van coach Kevin Hofland worden daar gesteund door de 400 meereizende Willem II’ers, die wederom als één blok achter de club zullen staan. 

Bericht delen