Nieuws.

Willem II 60 jaar geleden kampioen van Nederland

13-06-2012

Goede herinneringen moet je koesteren. En dat doe ik ook, want op 15 juni is het op de kop af zestig jaar geleden dat ik Willem II kampioen van Nederland zag worden. Als de dag van gisteren herbeleef ik nog steeds de wedstrijd van zondag 15 juni 1952 in het Olympisch stadion in Amsterdam. De Tricolores versloegen Ajax met 2-1. Het is tot nu toe de enige overwinning van de club in de hoofdstad waarbij van Ajax werd gewonnen. Maar wel een historische want ‘we’ werden kampioen van Nederland.

Met nog enkele duizenden Tilburgers zat ik op de tribune en keek naar een spannend duel. De doelpuntenmakers waren Sjel de Bruyckere en Jan van Roessel, uit een penalty. De ontlading na afloop was groot. De supporters stormden het veld op en droegen de spelers hoog op de schouders naar de kleedkamer. De fans hadden dan wel geen vlaggen, vanen, spandoeken en rood-wit-blauwe shirts, zoals dat tegenwoordig het geval is, maar het enthousiasme was er niet minder om. De aankomst van de spelers op de Oude Bosscheweg sloeg alles. De mensen stonden daar al rijen dik. Toen moest de open wagen met de spelers, de auto’s met de VIP’s, de harmonie met een bok als mascotte en een rits in het rood-wit-blauw gestoken jeugdspelers nog beginnen aan een triomftocht door de overvolle binnenstad. Burgemeester en wethouders stonden klaar om de spelers en het bestuur te huldigen in het Paleis-raadhuis. De spelers lieten zich op het bordes door de duizenden mensen op het Willemsplein toejuichen en het feest werd daarna voortgezet op de Heuvel en in het befaamde hotel restaurant Riche waar een uitzinnige vreugde heerste. Heel Nederland moest weten dat Willem II haar tweede landstitel behaalde.

Wie waren de helden? De meesten zijn overleden maar de namen moeten vooral de ouderen nog als muziek in de oren klinken. In het doel stond Cees Botermans, bijgenaamd ‘Den Boter’. De verdediging, die de basis vormde van het in die tijd door de ploeg toegepaste stopperspilsysteem, bestond uit Janus Wagener, aanvoerder Frans van Loon en Jef Mertens. De middenveldbezetting was voor rekening van de halfspelers Piet van Beers en Rinus Formannoy en de binnenspelers Jo Mommers en Sjel De Bruyckere. Vanaf de vleugels kwamen de gouden voorzetten van Toon Becx en de topscorer allertijden Piet de Jong. Jan van Roessel was de midvoor die in 1999 door de supporters werd uitgeroepen tot ‘speler van de eeuw’. En tenslotte Gerrit Verreyt. Hij was de twaalfde man die maar liefst zeventien keer een geblesseerde speler verving. Dit team dat gecoacht werd door de Tsjech Frantisek Fadhronc, was absoluut het beste van Nederland. In de reguliere competitie werd slechts twee maal verloren, negen van de achttien overwinningen werden gewonnen met tenminste drie doelpunten verschil. De zegereeks kreeg een vervolg in de kampioenscompetitie. De club bleef ongeslagen tegen Hermes DVS, Haarlem en Ajax. Tegen Hermes DVS ontsnapte Willem II op het nippertje aan een nederlaag. Tot vijf minuten voor het einde van de wedstrijd stond het team, in een uitverkocht Feijenoord stadion, met 1-0 achter. Tilburgse supporters, die al teleurgesteld voortijdig het stadion verlieten, hoorden op hun autoradio dat Piet de Jong er in de slotseconden in slaagde om de club met twee doelpunten alsnog een 2-1 overwinning te bezorgen. Ongeslagen haalde Willem II de eindstreep.

In 1955 werd Willem II voor de derde maal landskampioen met een elftal dat slechts op een paar posities werd gewijzigd. Dat kampioenschap sloot een succesvolle periode af, zonder in shirts gehulde fans, zonder jonge spelertjes die met de helden het veld opkomen, zonder verdere commerciële franje, maar wèl met de legendarische voorzitter in de persoon van Schuerman, die 30 jaar lang Willem II in goede en slechte tijden leiding gaf, en met een geestelijk adviseur die trouw de bestuursvergaderingen bijwoonde. Tijden veranderen.

Peter Année

Hoofdsponsor
Shirtsponsor
Business partners
Deze site is mogelijk gemaakt door en
  • Estate staat voor
    Full Service Internet
    Ons doel is uw online doelen te helpen bereiken.
    Bekijk ons werk
  • Sitecore is hét Customer Engagement Platform Het CMS waarmee u inzicht krijgt in het gedrag van uw klanten.
    Meer informatie