Club.

Uit de oude doos

Aflevering 122 - Over sportiviteit gesproken


Foto: Het Nederlands elftal. Gehurkt in het midden: André Roosenburg

Op 16 juni 1949 maakte Jan van Roessel in de interland Finland – Nederland zijn debuut in het Nederlands elftal. De keuzecommissie van de KNVB had hem verkozen boven zijn concurrent André Roosenburg, de midvoor van Sneek. Jan gaf zijn debuut extra glans door meteen twee keer te scoren. Hij was dan ook zo goed als zeker van de midvoorplaats in de volgende interland, die tegen België op 6 november. Maar in de herfst brak hij in de semi-interland Zuid-Nederland tegen Luxemburg zijn been. Zijn logische vervanger in Oranje was André Roosenburg. Een boom van een midvoor, meer dan 1 meter 90 lang, breedgeschouderd, voorzien van een hard schot en ook nog sterk in de lucht. Of hij in het veld een sportieve speler was, is mij niet bekend. Maar wel weet ik, dat hij destijds een staaltje van sportiviteit liet zien dat veel respect afdwingt. Hij schreef Jan van Roessel op 28 oktober 1949 namelijk de volgende brief.

Beste sportvriend.

“De een zijn dood is de ander zijn brood” is een bekend spreekwoord. En zoals ik dit zelf heb meegemaakt na mijn in Engeland opgelopen blessure, zo zit (of liever lig) jij nu in hetzelfde schuitje en ben je de plaats welke je ontegenzeggelijk toekwam, kwijtgeraakt. Dat juist ik het ben die weer het geluk heb gehad om uitverkozen te worden om jouw plaats in te nemen, zal hopelijk een kleine troost voor je zijn. Want hieruit is duidelijk gebleken, dat ook voor jou die kans weer in de toekomst verborgen ligt. Ik hoop echter, dat ik het tot een goed resultaat zal brengen tegen de Belgen en dat, na je herstel, we samen eens in een oefenwedstrijd zullen uitmaken wie nu eigenlijk het beste van ons beiden is. Wellicht ben je enigszins verbaasd deze brief van mij te ontvangen, maar ik weet wat het is om hulpeloos in bed te liggen, terwijl je zeker was van een plaats in het Oranje team. Ik heb toen nooit een teken van medeleven ontvangen van officiële zijde of anderzijds en dat heeft mij toen wel enigszins gegriefd. Doch na lezing van dit schrijven, zul je hopelijk tot de ontdekking gekomen zijn, dat degene die je plaats zal innemen, in ieder geval met je meeleeft en niets liever wenst dan een algehele en spoedige beterschap. Het allerbeste, kop op en houd je taai.

Je sportvriend,
A.H.Roosenburg

Het door Roosenburg aangehaalde spreekwoord “De een zijn dood is de ander zijn brood” hoor je ook nu nog overal, maar een dergelijk staaltje van sportiviteit moet je anno 2016 toch wel met een grote lantaarn zoeken!

Harrie Verhoeven

Lees hier meer verhalen uit de oude doos >>>

Hoofdsponsor
Shirtsponsor
Business partners
Deze site is mogelijk gemaakt door en
  • Estate staat voor
    Full Service Internet
    Ons doel is uw online doelen te helpen bereiken.
    Bekijk ons werk
  • Sitecore is hét Customer Engagement Platform Het CMS waarmee u inzicht krijgt in het gedrag van uw klanten.
    Meer informatie